James Webb Uzay Teleskobu tarafından yapılan bu gözlemde devasa gökada kümesi RX J2129 gözüküyor.
RX J2129 galaksi kümesi, Dünya’ya yaklaşık 3.2 milyar ışık yılı uzaklıkta Kova takımyıldızında yer almaktadır. Kütleçekimsel merceklenmeden dolayı bu fotoğrafta aynı galaksinin üç farklı görüntüsü bulunmaktadır. Kütleçekimsel merceklenme, devasa bir gök cisminin astronomik boyutlarda bir mercek gibi davranarak uzay-zamanda eğriliğe yol açıp üzerinden geçen ışığı bükmesiyle meydana gelir.
Astronomlar, Hubble Uzay Teleskobu ile bu galaksiyi gözlemleyerek Tip Ia süpernova keşfettiklerini düşündüler. Bu tip süpernovaların ürettiği parlaklık neredeyse aynı olduğundan yapılacak gözlemler astronomlara faydalı olmaktadır. Dünya’ya olan uzaklıkları ne kadar sönük göründükleriyle orantılı olduğu için “standart mum” olarak adlandırılan gök cisimleri astronomik uzaklıkların ölçülmesinde kullanılabilmektedir.
Bir Tip la süpernovanın neredeyse tek tip parlaklığı, astronomların RX J2129 gökada kümesinin arka plandaki nesneleri ne kadar güçlü büyüttüğünü ve dolayısıyla gökada kümesinin ne kadar büyük olduğunu anlamalarına da olanak sağlayabilir.
Kaynak: https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Images/2023/02/Seeing_triple