Tarihte Bugün: GIOVANNI CASSINI

Okuma Süresi: 3 dakika


17 ve 18. Yüzyılın en önemli astronomlarından biri olan Giovanni Domenico Cassini, 14 Eylül 1712 tarihinde bugün vefat etti. Zodyak ışığını ilk kez gözlemleyen kişi olmakla birlikte Cassini, Satürn’ün A ve B halkaları arasındaki karanlık boşluk olan Cassini bölümünü ve aynı gezeginin dört tane uydusunu keşfetmesiyle de biliniyor.

Cassini’nin ilk çalışmaları Güneş’in gözlemleriyle alakalıydı ama daha güçlü teleskopları eline aldıktan sonra gezegenlere odaklandı. Jüpiter’in uydularının gölgelerini ilk kez gözlemleyen de Cassini’dir. Jüpiter’in yüzeyindeki lekeleri kullanarak dönme süresini hesaplamasını sağladı. 1666 yılında, aynı hesaplamayı Mars için de yaparak, Mars’ın dönme süresini 24 saat 40 dakika buldu; ki günümüzde bu değer 24 saat 37 dakika ve 22.66 saniye olarak biliniyor. İki sene sonra, Jüpiter’in uydularının pozisyonunu içeren bir tablo düzenlemesi, astronom Ole Rømer’in ışık hızının sonlu olduğunu hesaplamasına yardımcı oldu.

Cassini’nin keşiflerini ve çalışmalarını duyan Fransa kralı 14. Louis, 1669 yılında onu Paris’e davet edip yeni kurulan Fransız Bilimler Akademisi’ne katılmasını istedi. Paris Rasathanesi 1671 yılında tamamlandıktan sonra buranın direktörü oldu.

1671’den 1684’e kadar, sırasıyla Satürn’ün uyduları Iapetus, Rhea, Tethys ve Dione’u keşfetti. Aynı zamanda Jüpiter’in kutuplarda basık olduğunu da buldu. 1671 ve 1679 yılları arasında Ay’a gözlemler yapıp bir harita çıkardı ve bu haritayı Fransız Bilimler Akademisi’ne gösterdi. 1675 yılında Cassini bölümünü gözlemledi ve Satürn’ün halkalarının ayrı ayrı gözlemlenemeyecek kadar küçük parçacıklardan oluştuğu fikrini beyan etti, bu fikir de daha sonra kanıtlandı. 1683’de zodyak ışığının meteorolojik bir olgunun aksine kozmik temelli olduğunu gösterdi.

Cassini 1683’te, Paris’ten geçen meridyeni hesaplamaya başladı ve sonuçlardan yola çıkarak, Dünya’nın hafifçe basık olduğunu belirtti (ki Dünya kutuplardan basıktır). Gelenekçi olan Cassini, Kopernik’in Güneş merkezli teorisini sınırlı bir şekilde kabul etmesine rağmen Kepler’in gezegenler için elliptik yörünge fikrine karşı çıkıp gezegenlerin, şu anda Cassini ovali olarak bilinen, eğik bir yörüngede hareket ettiğini savundu. Yeni fikirlere ve teorilere karşı çıkmasına rağmen, Cassini’nin gözlemleri ve keşifleri onu döneminin en önemli astronomlarından biri yapıyor.

Kaynak: britannica.com

Görsel: wikipedia

Yorumlar kapatıldı.

WordPress gururla sunar | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Yukarı ↑