TARİHTE BUGÜN: Kepler’in 453. Doğum Günü!

Okuma Süresi: 4 dakika


Modern astronominin temellerini oluşturan Alman matematikçi ve astronom Johannes Kepler’in (1571-1630) bugün 453. yaşını kutluyoruz. Kepler, 27 Aralık 1571 tarihinde günümüzde Almanya’nın Stuttgart bölgesinde bulunan Wel der Stadt şehrinde doğdu. Asil fakat yoksul bir aileden gelen Johannes Kepler eğitim hayatında bir takım zorluklar nedeniyle 1577-79 yılları arasında okulu bırakmak zorunda kaldı. Kepler, 1585’de okula geri döndü ancak o dönem çeşitli hastalıklarla mücadele ettiği için derslere odaklanamıyordu. Bir yıl sonra Moulbronn Manastırı’ndaki okula kabul edildi. Sonrasında Tubingen Üniversitesi’nde 1588-1591 yılları arasınada eğitimine devam etti. O dönemlerde daha çok felsefeyle ilgilenen Kepler aritmetik ve geometriyi de iyi biliyordu bu da astronomik terimleri anlamasında kolaylık sağladı. Kopernik’in düşüncelerini savunan profesör Mœstlin’in derslerine katılan Kepler, dünyanın güneş etrafında döndüğünü savundu.

Kepler’in Mysterium Cosmographicum (1596) adlı eserinde yer alan Platonik Katı Modeli ile tasvir edilen Güneş Sistemi modeli.

Tarihler 1595’e ulaştığında, Kepler kendini üç önemli konuya odakladı: gezegenlerin yörünge sayısı, boyutu ve hareketi. Bu yıllarda pek başarılı olmasa da gezegenlerin periyodik zamanları ile güneşe olan uzaklıkları arasındaki ilişkinin varlığından emindi. 1597’de Muleckh’li Barbara Miller ile evlendi. Çeşitli zorluklarla birkaç yıl Gratz’da profesörlüğe devam etti. Ancak Katoliklerin Protestanlara karşı ayaklanmalarının ardından karısıyla birlikte Macaristan’a gitmek zorunda kaldı. Yaklaşık bir sene sonra Steiermark Eyaletleri tarafından Gratz’a profesörlüğe geri çağırılmasının ardından şehre döndü. Ancak şehrin ikiye ayrılmasından rahatsız olan Kepler 1600 yılında Tycho Brahe‘in yanına Prag’a gitti. Profesörlüğünden istifa edip Tycho’nun asistanı oldu. 1601 yılında
İmparatorluk Matematikçisi ünvanını aldı. O dönemde Tycho’nun da araştırdığı Mars’ı gözlemlemeye başladı. Tycho Brahe‘in Ekim 1601’de vefat etmesi sonucu Kepler İmparatorluk Baş Matematikçisi oldu. 

1609 yılında “Yeni Astronomi veya Mars’ın Hareketleri Üzerine Yorumlar” adlı eserini yayınladı. Ustasının araştırmalarıyla ilgilenen Kepler, elips yasası ve alanlar yasası olarak da bildiğimiz Kepler yasalarının birinci ve ikinci yasasını keşfetti.

1610 yılında eşi ve çocukları hastalandı, eşini ve çocuğunu kaybetti ve ülkede süregelen savaşlardan dolayı maddi sıkıntılar çekmekteydi. Tüm bu olumsuz ve yıpratıcı koşullara rağmen 1611 yılında ilk ve tek optik incelemesi olan Dioptrics’i yayınladı. Merceklerin odakları ve ışınların nesnelerden geldiği yolları açıkladı. 1612 yılında İmparator Rudolph’un ölümüyle kardeşi Mathias tahta çıktı. Bu sayede Linz’e giderek profesör olarak çalışmaya başladı.

İmparatorluk Kepler’e borçlarının ödenmesi vaadini vermesine rağmen Kepler ne o dönem yazmaya çalıştığı gezegen tabloları ve yıldız kataloğu olan Rudolphine Tabloları’yla ilgilenebiliyordu ne de iyi bir şekilde geçinebiliyordu. 1619’da İmparator Matrias’ın vefatıyla III. Ferdinand tahta çıktı ve Ferdinand Kepler’i baş matematikçisi yapmakla kalmayıp borçlarının ödenmesi ve Rudolphine Tabloları’nı yayınlamak için gerekli olan her şeyi yapacağına söz verdi. Bu sebeplerle 1619 yılı Kepler’in dönüm noktasıydı, İngiltere Kralı I. James’e ithaf edilen “Dünyanın Uyumları” adlı eseri Kepler’in üçüncü yasasını yani harmonik yasasını içeriyordu.

Rudolphine Tablolarının ön sayfası, Aratus, Hipparkos, Kopernik, Batlamyus, Meton ve özellikle Tycho Brahe gibi büyük astronomları onurlandırır. Tycho Brahe’nin figürünün altında, Hven Adası’ndaki Uranienborg Gözlemevi’ni gösteren bir harita yer alır.

Rudolphine Tabloları ise 1627 yılında tek ciltlik bir folio halinde yayımlandı. Kepler bu eserde Tycho Brahe‘in gözlemlerini kullandı. Gezegenlerin eliptik yörüngelerini keşfetti, Güneş merkezli sistem bu şekilde tüm dünya tarafından kabul gördü ve bunun yanında denizciler yönlerini bulmada gezegenleri ve yıldızları kullandı.

1594-1630 yılları arasında en az 33 ayrı eser yayınlandı, ayrıca 7’si mektuplaşma içeren 22 cilt el yazması bıraktı. 1630 yılında ise hayata gözlerini yumdu.

Yazar: İlayda Kılınç
Kaynak: The Martyrs of Science: or, The lives of Galileo, Tycho Brahe, and Kepler by Sir David Brewster
Görsel: www.worldhistory.org

Yorumlar kapatıldı.

WordPress gururla sunar | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Yukarı ↑