Tycho Brahe

Okuma Süresi: 3 dakika


Danimarkalı astronom Tycho Brahe günümüzden 475 yıl önce tarihte bugün doğmuştur. Amcası tarafından büyütülen Brahe, Kopenhag ve Leipzig’deki üniversitelere gitmiştir. Amcasının isteğiyle eğitim hayatına hukuk alanında başlasa da tanıklık ettiği birkaç önemli doğa olayı astronomiye merak salmasına neden olmuştur.

Bu olaylardan ilki 21 Ağustos 1560’da Kopenhang’da görülebileceği öngörülen Güneş tutulmasının tahmin edilen zamanda gerçekleşmesine tanıklık etmesidir. Tycho’nun hayatındaki bir diğer önemli olay 1563’te Jüpiter ile Satürn’ün kavuşmalarından biri gerçekleştiği sırada Brahe’nin gökcisimlerinin konumlarını veren mevcut tablolarda büyük ölçüde yanlışlık olduğunu fark etmesidir. Bu, hatayı bir çift pusula gibi ilkel bir yolla tespit eden Brahe’nin ilk kayıtlı gözlemi olmuştur.

Amcasının ölümünden sonra mülklerini devralan Brahe, 1571’de Scania’ya yerleşti ve küçük bir gözlemevi inşa etti. Tycho’nun hayatındaki en önemli astronomik olay ileride “Tycho’nun yıldızı” olarak anılacak Cassiopeia takım yıldızında parlak bir yıldızı keşfetmesiyle burada gerçekleşmiştir. 1575’te ise Danimarka kralı gözlemleri için ona bir ada verip finansal destek sağlamıştır. Brahe, bu adada bir gözlemevi inşa ederek yirmi yıldan fazla bir süre boyunca adayı astronomik gözlemler yapmak için üs olarak kullanmış ve yardımcılarıyla beraber neredeyse bilinen tüm astronomik kayıtları büyük ölçüde düzeltti. 1597’de ise Danimarka kralının desteğini kaybedip astronomik gözlemlerine devam etmek üzere Prag’a yerleşmiştir.

Yirmi yılı aşkın bir süre Tycho Brahe, daha önce Copernicus tarafından önerilen Güneş merkezli teoriyi destekleyen gözlemler yapmış ve bu gözlemlerinde o zamanlar teleskobun henüz icat edilmemiş olması nedeniyle sadece pusula ve sekstant kullanmıştır. Binden fazla yıldızı kataloglayan Brahe ayrıca kuyrukluyıldızların sadece Dünya atmosferinin bileşenleri olmadığını uzayda seyahat eden nesneler olduğunu da kanıtlamış ve Ay’ın yörüngesindeki düzensizlikleri de göstermiştir. Yaptığı gözlemler sonucu gezegenlerin Güneş’in etrafında döndükleri ve bunun da sabit Dünya’nın etrafında hareket ettiği değiştirilmiş bir Kopernik Sistemi önermiştir.

İleriki yıllarda ise gözlemlerinde kendisine yardımcı olması için icat ettiği birçok enstrüman diğer astronomlar tarafından kopyalanıp geliştirilmiştir. 1600 yılında asistanı olarak işe aldığı Johannes Kepler ise, Brahe’nin çalışmalarından yararlanarak gezegensel hareket yasalarını geliştirmiştir. Kendinden sonrakilere ilham olan ve çağının en doğru gözlemlerini yapan ünlü astronom Tycho Brahe’yi doğumunun 475. yıl dönümünde saygıyla anıyoruz. (Kaynak: www.britannica.com ve starchild.gsfc.nasa.gov)

Yorumlar kapatıldı.

WordPress gururla sunar | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Yukarı ↑