JW100 Galaksisi

Okuma Süresi: 2 dakika


Hubble Uzay Teleskobu tarafından elde edilen bu görüntüde JW100 galaksisinin yıldız oluşumu gerçekleşen mavi renkteki gaz damlacıklarının düzensiz akışı dikkat çekiyor. 800 milyon ışık yılı uzaklıkta Pegasus takımyıldızında yer alan JW100 gökadasının bu sarkan oluşumu denizanası dokunaçlarına benzediği için gökbilimciler ona “Denizanası Galaksisi” ismini vermiştir.

Bu parlak dokunaçlar, galaksi kümelerinin gazın içinden geçtiği sırada kümedeki sıcak gazların galaksideki maddelere basınç uygulayarak galaksideki gaz ve tozu sıyırması ile oluşur. Bu etkinin sonucunda ise JW100 galaksisini belirgin bir şekilde süsleyen bu izler oluşur.

Görüntüdeki diğer parlak eliptik galaksiler JW100 ile aynı galaksi kümesinde bulunmaktadır. Bu görüntüde, JW100’ün parlak spiral kollarının yanı sıra fotoğrafın üst kısmında yer alan iki parlak leke de bulunmaktadır. Bu lekeler, cD galaksisi olarak bilinen ve kümenin en parlak galaksisi olan IC 5338’in çekirdeğidir. cD galaksileri çapı 3 milyon ışık yılı kadar olabilen geniş yıldız halesine sahip eliptik galaksilerdir. cD galaksilerinin, birçok küçük galaksi ve kümedeki en parlak galaksinin birleşmesiyle oluştuğu düşünüldüğünden genellikle bulundukları galaksi kümelerinin merkezlerinde yer alırlar.

Kaynaklar

https://esahubble.org/images/potw2312a/

Yorumlar kapatıldı.

WordPress gururla sunar | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Yukarı ↑