Webb’in güçlü kızılötesi gözü, yaklaşık 340 yıl önce patlayan dev bir yıldızın kalıntısı olan Cassiopeia A’nın daha önce hiç görülmemiş ayrıntılarını yakaladı. Bu süpernova bizden 11.000 ışık yılı uzaklıkta olmasına rağmen çıplak gözle görülmüş olabilir.
Görüntünün turuncuyla gösterilen dış katmanları patlamış yıldızdan atılan maddenin çevredeki gaz ve toza çarptığı yeri işaret ediyor. Bu dış kabuğun içinde, oksijen, argon ve neon gibi elementler de dahil olmak üzere yıldızın kendisinden gelen materyaller bulunur. Bilim adamları hâlâ sağ kısımdaki beklenmedik yeşil döngünün şekli ve karmaşıklığı konusunu anlamaya çalışıyor.
Galaksimizdeki patlamış dev bir yıldızın bilinen en genç kalıntısı olan Cas A aynı zamanda bir yıldızın ölümüne dair benzersiz ipuçları da sunuyor. Webb verilerini inceleyen gökbilimciler, Cas A’yı inceleyerek kozmik tozun kökenleri ve üretimi hakkında daha fazla bilgi edinebilirler.
Görüntüyü detaylı inceleyecek olursak sol tarafta ve dairenin dış tarafında ateş gibi turuncu renkte parlayan materyaller göze çarpıyor. Bu dış kabuğun içinde parlak pembe renkli mozaik filament halkaları vardır ve halkanın sağ üst kısmından merkezi boşluğa doğru yeşilimsi bir spiral uzandığını görebiliriz. Aşağıdaki görüntüde aynı süpernova kalıntısının Hubble Uzay Teleskobu tarafından elde edilen görselini görebilirsiniz.
Kaynaklar
NASA, ESA, CSA, D. Milisavljevic (Purdue), T. Temim (Princeton), I. De Looze (Ghent University), J. DePasquale (STScI))