Carina Nebulası ve NGC 3324

Okuma Süresi: 2 dakika


“Kozmik Uçurumlar” şeklinde betimlenen bu görüntü, Dünya’dan yaklaşık 7600 ışık yılı uzaklıkta Carina Nebulası’nda yıldız oluşumunun gerçekleştiği NGC 3324 bölgesine aittir. James Webb Uzay Teleskobu, görünür ışıkta gözlemlendiğinde görülmeyen yıldızları ve yıldız oluşumu bölgelerinin görüntüsünü kızılötesi ışığa olan duyarlılığı sayesinde yakalayabilmiştir.
Yıldız oluşumunun en erken ve hızlı aşamalarını gözlemlemek oldukça zor olsa da Webb bunu başarabilmiştir. Yıldızlar gelişimlerinin erken evrelerinde toz ve gaz bulutlarının içinde gömülü halde bulunurlar ve sadece yüksek çözünürlüğe sahip kızılötesi ışığı gözlemleyen enstrümanlar tarafından gözlemlenebilirler. Genç yıldızlar gelişimlerini tamamlamak için etrafındaki materyallerle etkileşime girerek onlardan materyal çekip sonrasında bu materyalleri yeniden dışarı atar. Materyallerin dışa salınımının etkisiyle yıldızın etrafındaki hidrojen gazı ısınır ve parlamaya başlar.
İkiye bölünmüş halde gördüğünüz bu görüntü dalgalı bir hatla farklılaşmaktadır. Görüntünün alt kısmında turuncu renkteki bulutu andıran bir nebula görülmektedir. Bu nebulanın yoğunluğu ve ışığı geçirgenliği ise görsel boyunca değişkenlik göstermektedir. Görüntünün üst kısmı mavi tonlarında görünmekle birlikte alt kısmına göre daha açıktır. Aynı zamanda alt kısımdaki nebuladan üst kısma doğru yükselen buluta benzeyen yapılar yarı saydamdır.

Kaynak: https://www.nasa.gov/image-feature/goddard/2022/nasa-s-webb-reveals-cosmic-cliffs-glittering-landscape-of-star-birth

Yorumlar kapatıldı.

WordPress gururla sunar | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Yukarı ↑