James Webb Uzay Teleskobu’nun İlk Ötezegen Görüntüleri

Okuma Süresi: 2 dakika


Bir gaz devi olan HIP 65426 b ötegezegeni Jüpiter’in 6 ile 12 katı kadar kütleye sahip olmakla birlikte ikinci görselde uzayda bulunduğu bölge ve ait olduğu HIP 65426 yıldızı görülmektedir.

Mor tonlarında bulunan ilk görsel ötegezegenin Webb’in NIRCam aracı kullanılarak F300M filtresi (3 mikrometre) altında alınan görüntüsüdür. Hemen yanında bulunan mavi tonlarındaki ikinci görsel ile aynı aracın F444W filtresi (4,44 mikrometre) altında alınan görüntüsüdür. Bir başka araç olan MIRI ile alınan üçüncü görsel sarı-turuncu tonlarındadır ve F1140C filtresi (11,4 mikrometre) altında alınmıştır. Son görselde bulunan büyük kırmızı nokta ise aynı aracın F1550C filtresi (15,5 mikrometre) altında alınmış görüntüsüdür.

Ötegezegenin her bir görüntüsü kızılötesi ışığın dört farklı dalga boyunda alınmıştır. Beyaz yıldız, gezegenin ait olduğu yıldızın konumunu göstermekle birlikte Webb’in yıldızın ışığının sönümlenmesini sağlayan ve yakınındaki gezegenleri görmeyi mümkün kılan koronagraf adındaki bir çeşit ışığı maskeleme aracı sayesinde çekilebilmiştir. NIRCam aracından alınan görüntülerdeki çubuksu şekiller teleskop optiğinden kaynaklı olduğu için fiziksel nesne değildir.

Uzayın fazlasıyla büyük, ötegezegenlerin ise küçük ve oldukça uzakta olduğunu unutmayın. Eğer en yakın ötegezegene bir teleskop gönderilmek istenilseydi Voyager ile aynı büyüklükteki hızla ulaşması 73 bin yıl sürerdi. Bu yüzden ötegezegenin görüntüsü sadece noktadan oluşmaktadır. Dolayısıyla şu anda elde edilen bu görüntülerin gelecekteki ötegezegen araştırmalarıyla ilgili ipucu verdiği söylenebilir.

Kaynak:

https://blogs.nasa.gov/webb/2022/09/01/nasas-webb-takes-its-first-ever-direct-image-of-distant-world/

Yorumlar kapatıldı.

WordPress gururla sunar | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Yukarı ↑