L1527 Önyıldızı

Okuma Süresi: 2 dakika


James Webb Uzay Teleskobu, L1527 bulutu içindeki bir önyıldızın görüntüsünü yakaladı. Boğa Moleküler Bulutu’nda bulunan bu parıltılı bulutlar sadece kızılötesi ışıkta gözlemlenebildiğinden dolayı Webb’in NIRCam aracı için oldukça idealdir.

Gözlemlediğimiz bu önyıldız, gaz ve toz bulutunun oluşturduğu kum saati şeklinin boynunda bulunmaktadır. Boynun tam da ortasında koyu renkli bir çizgi olarak bulunan öngezegen diski görülüyor. Önyıldızdan gelen ışık, bu diskin üstünden ve altından sızarak çevredeki gaz ve toz bulutundaki boşlukları aydınlatıyor. Görseldeki bulutun rengi Webb ile bulutun arasındaki toz katmanının kalınlığına bağlıdır. Toz katmanı ne kadar kalın olursa o kadar az mavi ışık sızar ve turuncu renkteki havayı görürüz. Toz katmanının en ince olduğu bölgeler mavi renkte görülmektedir.

Bir önyıldız, dev bir molekül ve gaz bulutunun sıkışmasıyla meydana gelir. Yıldızı çevreleyen moleküler bulut yoğun gaz ve tozdan oluşup önyıldızın bulunduğu merkeze doğru çekilmektedir. Materyaller merkeze çekildikçe yıldızın büyüklüğü artmaktadır. Bu durum yıldıza materyal beslemesi yapan toplanma diskini oluşturur. Önyıldızın kütlesi zaman içerisinde arttığında ve genişlemeye başladığında merkezinin sıcaklığı artacak ve nükleer füzyon gerçekleştirmeye başlayacaktır.

Kaynak: https://www.nasa.gov/feature/goddard/2022/nasa-s-webb-catches-fiery-hourglass-as-new-star-forms

Yorumlar kapatıldı.

WordPress gururla sunar | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Yukarı ↑