Oxford Üniversitesi tarafından yürütülen ve alanında ilk olma özelliğini taşıyan bir çalışmada, James Webb Uzay Teleskobu tarafından tespit edilen aktif galaksilerin nükleer bölgelerindeki toz molekülleri inceleniyor. Orta Kızılötesi Enstrüman’dan (MIRI) elde edilen spektroskopik verilerin, galaksilerin nasıl oluştuğu ve geliştiği hakkındaki soruları cevaplaması bekleniyor.
Polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH) evrendeki en yaygın organik moleküllerdendir ve bu yüzden önemli astronomik araç olarak kabul edilirler. Temel prebiyotik bileşiklerin yapıtaşı olarak nitelendirilen PAH molekülleri yaşamın kökeninde de önemli bir rol oynamış olabilir. Bir PAH molekülü yıldız tarafından radyasyona maruz bırakıldığında kızılötesi bölgede oldukça parlak ışıma gerçekleştirerek yıldız oluşum faaliyetlerinin incelenmesini sağlamakla birlikte farklı fiziksel koşulların gözlemlenmesinde de araç olarak kullanılır.
Oxford Üniversitesinden Dr. Ismael García-Bernete tarafından yürütülen yeni araştırmada Webb’in enstrümanları oldukça parlak üç aktif galaksinin çekirdeğindeki PAH moleküllerinin karakterini belirlemek için ilk kez kullanıldı. Webb’in özellikle 5 ile 28 mikron dalga boyu aralığını ölçen MIRI enstrümanından gelen spektroskopik veriler teorik tahminlerle karşılaştırıldı ve veriler beklenenin aksine PAH moleküllerinin aktif bir galaksinin merkezindeki kara delikten dolayı yok olmadığını gösterdi. Hatta veriler bu moleküllerin onları parçalayabilecek kadar yüksek enerjili fotonların olduğu yerlerde bile bulunabileceği ortaya koydu. Bu durumun sebebi aktif galaksinin çekirdek bölgesinde bulunan büyük miktardaki moleküler gazın molekülleri koruması olabilir.
Kaynak: https://phys.org/news/2022-10-james-webb-space-telescope-reveals.html
Görsel: https://www.nasa.gov/feature/ames/tiny-dust-could-yield-big-answers-under-webb-telescope-s-gaze