Johann Friedrich Carl Gauss

Okuma Süresi: 2 dakika


Bütün zamanların en başarılı matematikçilerinden sayılan Johann Friedrich Carl Gauss, 30 Aralık 1777’de Almanya’da doğdu. Ünlü matematikçi; sayılar teorisi, olasılık teorisi, geometri, yerölçüm, planetoloji, fonksiyon teorisi, potansiyel teorisi alanlarında çalıştı.

Çocukluğundan itibaren matematik alanında başarılı olan Gauss, 1795-1798 yılları arasında Göttingen Üniversitesinde eğitim gördü. 1792’de on yedigenin sadece pergel ve cetvel kullanılarak çizilebileceğini keşfetti. 1797’de cebirin temel teoremi üzerine doktora tezi yapan matematikçi, 1801’de konusu sayılar kuramı üzerine olan Latince yazılmış “Aritmetik Araştırmalar”ı yayınladı. Gauss’un bir başka önemli başarısıysa Ceres cüce gezegenini yeniden keşfetmesidir. Ceres cüce gezegeni aslında 1800 yılında İtalyan astronom Piazzi tarafından keşfedildi fakat yeterli gözlem yapılamadan Güneş’in arkasında kayboldu. Bunun üzerine Gauss minimal kareler metoduyla yörüngelerin hesaplanması üzerine çalıştı.

Güneş ışınlarını arzu edilen yere yansıtmak için kullanılan ve döndürebilen bir araç olan Helyrop’u icat eden Gauss, aynı zamanda yüzey eğriliği kavramını formüle döktü. 1830’larda karasal manyetizma üzerine çalıştı ve manyetik alanları ölçmek için manyetometreyi icat etti. Elektromanyetizma ve kütleçekimiyle bağlantılı olan potansiyel teorisi alanında çalıştı. Kartografya ve açı koruyan dönüşüm alanında yaptığı çalışmaları sayesinde 1823 yılında Danimarka Kraliyet Bilimler ve Edebiyat Akademisi tarafından ödüllendirildi. Gauss ayrıca öklid dışı geometrilerin varlığını sorgulamıştır.

23 Şubat 1855 tarihinde vefat etmesine rağmen keşfettiği yenilikçi fikirler ve zamanında yayımlanmamış çalışmalarıyla hâlâ günümüzü etkilemektedir.

Kaynak:

https://www.britannica.com/biography/Carl-Friedrich-Gauss

Yorumlar kapatıldı.

WordPress gururla sunar | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Yukarı ↑