Ölü yıldızlarda ”mikronova” denilen ve diğer yıldız patlamalarına karşın çok daha küçük ancak daha sık bir patlama türü keşfedildi. Normal novalardan 1 milyon kat daha az parlak olup sadece yarım gün süren mikronovalar buna rağmen Güneş’in bir günde salabileceği miktarda enerjiyi çok kısa sürede salıyor.
Güneş gibi yıldızlar ömürlerinin sonuna ulaştığında beyaz cüce olarak adlandırılarak geride sadece yoğun enerjideki çekirdeklerini bırakır ve dış katmanlarından kurtulur. Kendilerinden daha büyük yıldızlarla eşlik eden ve onlardan madde emen binlerce beyaz cücenin varlığı bilinmektedir. Bu durum nova ve süpernova adı verilen, bir yıldızın yüzyıllar içerisinde yok olmasıyla sonuçlanan büyük patlamalara yol açmaktadır. Ek olarak, Durham Üniversitesinden Simone Scaringi ve iş arkadaşları Transit Ötezegen Araştırma Uydusu’nu (TESS) kullanarak mikronova adı verilen daha küçük çaplı patlamaların da meydana geldiğini keşfetti.
Mikronovaların sadece yarım gün gibi oldukça kısa bir sürede gerçekleşmesi fark edilmelerini zorlaştırmaktaydı ancak TESS Uzay Teleskobu, ötegezegenleri aramak amacıyla yaptığı gözlemler sonucunda 5000 ışık yılı uzakta olan üç tane mikronova keşfedebildi. Patlamaların yaşanmasının sebebi hâlâ tam olarak açıklanamamasına rağmen patlamaların yıldızın kutuplarında biriken hidrojenden kaynaklandığı düşünülmekte. Zaman içinde hidrojen füzyon başlatmaya yeten sıcaklık ve basınca ulaştığında Güneş’in bir gün içerisinde ortaya çıkardığı enerjiye eşdeğer termonükleer patlama gerçekleşir. Yalnızca aşırı manyetik beyaz cüceler kutuplarında bu şekilde hidrojen barındırabileceğinden tüm beyaz cüceler mikronova patlaması gerçekleştirememeli. Bu konu üzerine yapılan araştırmalar beyaz cücelerin mikronova patlaması sürecine ek olarak süpernova patlamasını nasıl gerçekleştirebileceklerine ışık tutabilir.
Kaynak: