IC 5332 Galaksisi

Okuma Süresi: 2 dakika


IC 5332 galaksisi bir spiral galaksidir ve Dünya’dan 29 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunur. Bu galaksinin çapı 66 bin ışık yılıdır. James Webb Uzay Teleskobu’nun Orta Kızıl Ötesi Enstrüman’ı (MIRI) sayesinde bu galaksinin görüntüsü önceki gözlemlerden farklı şekilde gözüküyor.

MIRI, Webb’in elektromanyetik spektrumun orta kızılötesi kısmına duyarlı tek enstrümanıdır. MIRI, mutlak sıfır sıcaklığından sadece 7 santigrat derece daha sıcakta çalışır. MIRI’nin olağanüstü soğuk şartlarda bulunması sensörlerinin düzgün çalışması için oldukça önemlidir. Orta kızılötesi ışık, Dünya’nın atmosferi tarafından emildiği için ve atmosferin sıcaklığından ötürü gezegenimizin yüzeyinde elektromanyetik spektrumun bu kısmında gözlem yapmak oldukça zor.

İkinci görseldeki IC 5332 galaksisinin sol kısmında Hubble tarafından morötesi ve görünür ışıkta toplanılan veriler kullanılarak oluşturulan görseli ve sağ kısmında Webb’in sağladığı görüntüyü görebiliyorsunuz. Hubble’ın görüntüsü spiral kolları ayıran karanlık bölgeler gösterirken Webb’in görüntüsü daha karmaşık ve birbirine dolanmış bir galaksi yapısı gösteriyor. Bu görüntü farkı galaksideki tozlu bölgelerden kaynaklanıyor. Morötesi ve görünür ışık, kızılötesi ışıkla karşılaştırıldığında yıldızlararası tozdan daha fazla etkilenir. Bundan dolayı Hubble Uzay Teleskobu’nun görüntüsündeki tozlu bölgeler belirgin bir şekilde görünüyor.

Kaynak:

https://esawebb.org/images/comparisons/potm2209a/

Yorumlar kapatıldı.

WordPress gururla sunar | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Yukarı ↑