NASA, Dünya’nın yakın gezegen komşusu olan Venüs’e göndermek amacıyla DAVINCI+ ve VERITAS isimli iki yeni görev belirledi. Bu yeni görevler, Venüs’ün Dünya ile pek çok benzer özelliği varken nasıl günümüzdeki hâline geldiğini anlamayı amaçlıyor. Venüs belki de iklimi ve sahip olduğu okyanus ile Güneş Sistemi’ndeki Dünya benzeri ilk yaşanabilir gezegen olabilir.
Bu görevler, Şubat 2020’de gerçekleşen Discovery 2019 yarışmasında finale kalanlar arasında NASA’nın son seçtikleridir. Bu yarışmada projeler, bilimsel değer potansiyellerine ve yapılan planların uygulanabilirliğine göre değerlendirildi. Proje ekipleri, artık bu projelerin tamamlanması için bazı gereksinimleri, araç tasarımları ve plan geliştirmelerini sonuçlandırmak için çalışmaktadır.
NASA, bu projelerin geliştirilmesi için yaklaşık 500 milyon dolar vermektedir ve her bir projenin 2028-2030 yılları içerisinde fırlatılması bekleniyor.
DAVINCI+ (Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gases, Chemistry, and Imaging)
DAVINCI+, Venüs’ün nasıl oluştuğunu ve evrimleştiğini anlamak için, Venüs’ün kalın atmosferini analiz edecek ve okyanusu olup olmadığını belirleyecek. DAVINCI+ uzay aracı gezegenin kalın atmosferine girecek ve Venüs’ün atmosferini Dünya’nın atmosferi ile kıyaslayacak.
Buna ek olarak DAVINCI+, Venüs’ün eşsiz jeolojik özelliklerinin Dünya’nın kıtalarıyla karşılaştırıldığı yüksek çözünürlüğe sahip ilk fotoğraflarını sunacaktır. Bu görev 1978’den beri Venüs’ün atmosferine yönelik ABD liderliğindeki ilk görev olmakla birlikte DAVINCI+’den elde edilen sonuçlar Güneş Sistemi’mizde ve ötesinde karasal gezegenlerin oluşumu hakkında anlayışımızı yeniden şekillendirebilir.
VERITAS (Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography, and Spectroscopy)
VERITAS, gezegenin jeolojik tarihini belirlemek ve neden Dünya’dan farklı şekilde evrimleştiğini anlamak için Venüs’ün yüzeyini haritalayacak. Sentetik bir delikli radar yardımıyla Venüs’ün yörüngesinde dönen VERITAS, topografya 3 boyutlu yapılarını oluşturabilmek ve levha tektoniğinin ve volkanizmaların hâlâ aktif olup olmadığını doğrulamak için neredeyse tüm gezegen üzerindeki yüzey yüksekliklerini kaydedecektir.
VERITAS ayrıca büyük ölçüde bilinmeyen kaya türlerini haritalamak amacıyla Venüs’ün yüzeyinden gelen kızılötesi salımları da haritalayacak ve aktif volkanların atmosfere su buharı salıp salmadığını belirleyecek. Alman Havacılık ve Uzay Merkezi kızılötesi haritalanmasında, İtalyan Uzay Ajansı ve Fransa Ulusal Uzay Araştırmaları Merkezi ise radar bölümü ve görevin diğer bölümlerine katkıda bulunacak.