NGC 7469 Sarmal Galaksisi

Okuma Süresi: 2 dakika


Bu görüntüde çapı 90 bin ışık yılı olup 220 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan NGC 7469 adlı parlak bir sarmal galaksi görülmektedir. Bu galaksi, merkezinde bulunan kara deliğin yaydığı ışıktan ötürü fazlasıyla parlak olan bir aktif galaksi çekirdeği bulundurmaktadır.

Astronomlar, bu galaksinin merkezinden 1500 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve büyük miktarda yıldız oluşumunun gerçekleştiği bölgeyi gözlemleyerek aktif galaksi çekirdeği ile bazı galaksilerde olağan dışı hızlarda gerçekleşen yıldız oluşumunun arasındaki bağlantıyı araştırıyor.

NGC 7469’un görüntüleri James Webb Uzay Teleskobu’nun MIRI, NIRCam ve NIRspec enstrümanları kullanılarak elde edilmiş ayrıca nesne hakkında bir dizi ayrıntı da elde edilmiştir.
Bu detaylar arasında daha önce görülmemiş genç yıldız oluşumu gerçekleşen kümeler in yanı sıra oldukça sıcak ve düzensiz gaz molekülleri ile birlikte çekirdekten 100 ışık yılı uzaklıkta bulunan küçük toz taneciklerinin yok olduğunun kanıtları bulunuyor.

Bu görselin öne çıkan özelliği, NGC 7459’ın merkezinde göze çarpan altı uçlu yıldızdır. Yıldız olarak adlandırdığımız şekil gerçek bir gök cismi değildir. Aktif galaksi çekirdeğinin parlaklığından dolayı ortaya çıkan bu görüntü ışığın, teleskobun köşelerinde kırılmasından dolayı meydana gelmektedir. Webb’in ana aynası altıgen parçalardan oluştuğundan dolayı ışık 6 sivri uç şeklinde kırılmıştır.

Kaynak:

https://esawebb.org/images/potm2212a/

Yorumlar kapatıldı.

WordPress gururla sunar | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Yukarı ↑