Webb’in Gözünden Titan

Okuma Süresi: 2 dakika


Satürn’ün en büyük uydusu olan Titan’ın görüntüsü uydudan yayılan kızılötesi ışınların Webb tarafından yakalanmasıyla elde edildi. Titan, yoğun bir atmosfere sahiptir ve aynı zamanda Güneş sistemi içerisinde denizleri, nehirleri ve gölleri olan tek uydudur. Bu uyduda metan ve etan gibi hidrokarbonlardan oluşan sıvı kütleleri bulunuyor. Titan’ın yüzeyinde su yerine sıvı hidrokarbonlar bulunduğu için atmosferinde metan bulutları ve metan fırtınaları gözlemleniyor.


Titan’ın atmosferindeki kalın sis katmanı uydunun yüzeyinden yansıyan görünür ışığın yayılmasını önlediği için araştırmacılar uzun yıllar boyunca Webb’in kızılötesi ışığı algılayan enstrümanlarını kullanmayı bekledi. Araştırmacılar, Webb’in Yakın Kızılötesi Kamerası’nın (NIRCam) elde ettiği farklı görüntüleri karşılaştırarak Titan’ın kuzey yarım küresindeki parlak bölgenin oldukça büyük bir bulut olduğunu ortaya çıkardı. Titan’daki bulutların ortaya çıkartılması bilgisayar modellerinin uzun zamandır ortaya koyduğu öngörüyü doğrulaması bakımından önemlidir. Bu öngörüye göre Titan’ın kuzey yarım küresinde bulunan bulutlar, Güneş uydunun yüzeyini ısıttığı zaman ortaya çıkıyor.


İlk görselde Titan’ın alt atmosferini ve bulutlarını görüyorsunuz. Titan’ın rengi kırmızının farklı tonlarından siyah ve beyaza kadar gitmektedir. Görseldeki üç beyaz bölgeden yukarıdaki ikisinin bulut ve alttaki yarım ay şeklindeki beyaz bölgenin ise sis olduğu düşünülüyor.


İkinci görselde ise NIRCam ile görüntülenen yüzeyin beyaz, maviyi andıran yeşil ve kahverengi ile renklendirilmiş farklı görsellerin birleştirilmesiyle oluşturulan görüntü bulunuyor. A bulutunun yakınında mavi-yeşil parça sıvı metan denizi olan “Kraken Denizi”, ortadaki koyu kahverengi alan kum tepeciklerini içeren bölge “Belet” ve sağ taraftaki küçük beyaz bölge “Adiri” olarak isimlendirilmiş. (Kaynak: nasa.gov)

Yorumlar kapatıldı.

WordPress gururla sunar | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Yukarı ↑